نوسازی متفاوت بافت فرسوده
سه صدایی که حسن روحانی روز پنجشنبه در مراسم آغاز اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری به دریافت آن اشاره کرد و اجرای طرح جدید نوسازی بافت فرسوده را در واکنش به آن صداها عنوان کرد در صورت توجه دولت به یک رمز میتواند به شکل موثری پاسخ داده شود.
حسن روحانی رئیسجمهوری روز پنجشنبه با تعدادی از اعضای کابینه به ساختمان مرکزی وزارت راه و شهرسازی رفت تا گام نخست وعدهای که برای اجرای طرح ملی تامین و عرضه مسکن در بافت فرسوده داده بود با استارت برنامه ملی بازآفرینی شهرها محقق کند. روحانی با اشاره به سه صدای ساکنان بافت فرسوده و بدمسکن، صدای خانه اولیها و صدایی که پس از وقوع زلزله اخیر کرمانشاه و ورود خسارتهای سنگین به خانههای بیکیفیت ساکنان آنها شنیده شد عنوان کرد که با شنیدن این سه صدا دغدغه دولت برای بحث تامین و نوسازی مسکن اقشاری که به حمایت دولت نیاز دارند، قویتر شد. از این رو برنامه ملی بازآفرینی شهری در واکنش به این سه صدا بهعنوان یک «معادله پاسخ» طراحی شده است.
این برنامه که تاکنون تحت عناوین مختلفی همچون مسکن معوض، مسکن پایاپای، مسکن پیشگام و… نامگذاری شده است یک طرح با دوره زمانی ۱۰ ساله است که هماکنون فاز نخست برای یک دوره زمانی ۵ ساله از سوی دولت تنظیم، نهایی و کلید خورده است. در قالب فاز نخست، از مجموع ۱۴۱ هزار هکتار بافت فرسوده درون شهرها، سکونتگاههای حاشیهای و بافت تاریخی شهرها، ۵۵ هزار هکتار بافت فرسوده درون شهرها که معادل ۷ درصد از مساحت کل مناطق شهری کشور را تشکیل میدهد بازآفرینی خواهند شد. مساحت ۵۵ هزار هکتاری بافت فرسوده درون شهرها که قرار است طی یک بازه زمانی ۵ ساله نوسازی و بهسازی شوند، شامل یک هزار و ۳۳۴ محله فرسوده است. از این رو مطابق با برنامهریزیهای انجام شده سالانه ۲۷۰ محله نوسازی خواهند شد. الگوی مدنظر برای نوسازی محلات قدیمی شهرها به این صورت است که سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی جدید در این محلهها ساخته میشود. اما وجه تمایز این الگو با سایر برنامههای نوسازی اجرا شده طی سالهای گذشته آن است که در الگوی ارائه شده هدف اصلی فقط نوسازی خانهها نیست بلکه بنا شده در پنج سال پیش رو، معادل ۴۰ میلیون مترمربع فضای خدماتی روبنایی و ۸۲ میلیون مترمربع فضای عمومی شهری (از جمله فضای سبز) احداث شود.